امروزه یکی از زبان های پراستفاده برنامه نویسی، جاوا اسکریپت است، جاوا اسکریپت یک زبان سطح بالا است که برای برنامه نویسی و ساخت صفحات تعاملی و واکنشگرا در وب استفاده می شود.
قابل توجه هست که ما جاوا اسکیریپت را یک زبان کامل برنامه نویسی می دانیم اما این اصلا درست نیست جاوا اسکریپت در اصل یک زبان مترجم است ، برنامه هایی مانند C++ یا جاوا باید قبل ازاجرا کامپایل شود. کد منبع از طریق برنامه ای به نام کامپایلر ارسال می شود که آن را به بایت کدی که ماشین می فهمد و می تواند اجرا کند جاوا اسکیریپت ترجمه می کند.
اگر می خواهی اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنی تا انتهای این مقاله با من همراه شو.
JavaScript که به اختصار JS نیز نامیده میشود، یکی از محبوبترین زبانهای برنامه نویسی است. جاوا اسکریپت زبان برنامهنویسی پویا و مبتنی بر شی (Object-based) است که هم سمت کاربر و هم سمت سرور، برای ایجاد تعامل با صفحات وب به کار میرود در واقع زبان اسکریپتی است که در ساخت و کنترل محتوای پویای صفحات وب کاربرد دارد و می تواند بدون نیاز به بارگیری مجدد صفحه به طور دستی هر چیزی را در صفحه جابه جا یا به روزرسانی کند یا به عبارت دیگر تغییر دهد.
.در زیر به بررسی ویژگی های جاوا اسکریپت می پردازیم
1- زبان سطح بالا : همان طور که می دانید کامپیوتر از زبان باینری استفاده می کند زبان صفر ، یک و زبان دیگری را متوجه نمیشوند. اما برنامه نویسان برای برقراری ارتباط با ماشین ها سعی کردن به زبانی که به ماشین ها نزدیک است صحب کنند زبانی که بسیار نزدیک به صفر و یک است، به این زبان ها زبان های (سطح پایین) گفته می شود ، یکی از زبان های پر استفاده سطح پایین زبان اسمبلی است. ولی حالا برنامه نویسان به یک مشکل دیگری برخورد کرده اند . یاد گیری و تسلط بر زبان های چون اسمبلی کاری بسیار سخت و وقت گیر بوده است که حتی ممکن هست افراد بعد از سال ها نتوانند بر این زبان مسلط شوند ، بنابراین متخصصین تصمیم به ساخت زبانهایی گرفتند که به زبان انسانها نزدیک تر باشد. در اصطلاح به این زبانها، زبانهای سطح بالا گفته میشود . زبانهای سطح بالا مانند JavaScript کار را برای برنامه نویسان ساده تر کردند، زیرا ساختار نوشتاری و منطق آنها بسیار به زبان انسانها نزدیک تر شده است. پس میتوان اینگونه نتیجه گرفت که آموزش جاوا اسکریپت نسبت به سایر زبانهای برنامه نویسی سطح پایین سادهتر است.
2- بارگیری مجدد: وقتی که شما هرگونه تغییری درهر جای صفحات وب انجام می دهید برای اینکه این تغیر دیده شود شما باید صفحه را از اول اجراع کنید.
همانطور که دیدید در تعریف زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت به این نکته اشاره شد که این زبان از نوع زبانهای مفسری است. برای درک ماهیت زبانهای برنامه نویسی مفسری ابتدا فکر کنید که شما یک مترجم هستید. برای ترجمه یک متن، دو راه بیشتر ندارید. یا باید آنچه را دریافت میکنید به صورت خط به خط و همزمان ترجمه کنید، یا کل مطلب را یک جا ترجمه کنید. این دقیقا همان تفاوت میان زبانهای مفسری ( Interpreter) و زبانهای کامپایلری (Compiled) است.
در زبانهای مفسری (Interpreted) سورس کد به صورت خط به خط تفسیر میشود یعنی پس از تفسیر و اجرای خط اول به خط دوم می رود که این روند باعث کند شدن پروسه اجرا میشود. این زبانها برعکس زبان کامپایلری به سیستمعامل وابسته نیستند چرا که به صورت همزمان و از طریق مفسر، اجرا میشوند.
اجازه دهید کمی بیشتر و تخصصیتر در این باره توضیح دهیم. در زبانهای کامپایل شده تمام سورس کدها به یکباره کامپایل (ترجمه) شده و به صورت کامل پردازش و اجرا میشوند. خروجی ای که کامپایلر در اختیار شما قرار میدهد یک فایل کامپایل شده برای سیستم عامل مورد نظر شما است که هیچ وابستگی به کدهای نوشتهشده ندارند. در واقع زبانهای کامپایلری به سیستم عامل وابسته هستند و امکان استفاده از کدهای کامپایل شده بر روی سیستمعامل دیگری وجود ندارد.
یک روش برای درک بهتر کار جاوا اسکریپت، فکر کردن درباره برخی از ویژگی های وب است که هر روز از آنها استفاده می کنید و احتمالاً آنها را بدیهی می دانید، مانند به روزرسانی خودکار جدول زمانی فیس بوک در صفحه یا پیشنهاداتی که گوگل هنگام جستجو با شروع تایپ به شما نشان می دهد. در هر دو مورد جاوا اسکریپت کاربرد دارد. نتایج جاوا اسکریپت ممکنه ساده به نظر برسه اما در بسیاری از قسمت های وب از آنها استفاده می شود و در پشت این کارهای ساده، اتفاقات بسیار جذابی در حال رخ دادن است. تمام این اتفاقات اگر شما کمی زبان جاوا اسکریپت را بتوانید برای خودتان معنا کنین میتوانید به راحتی کاملا درک کنید که چه اتفاقی افتاده است.
جاوا اسکریپت در صفحه شما چه می کند؟! بیایید به طور خلاصه داستان اتفاقی که هنگام بارگذاری یک صفحه وب در یک مرورگر رخ می دهد را مرور کنیم . هنگامی که یک صفحه وب را در مرورگر خود بارگذاری می کنید، کد خود (HTML، CSS و جاوا اسکریپت) را در یک محیط اجرایی (برگه مرورگر) اجرا می کنید. این مانند کارخانه ای است که مواد خام (کد) را می گیرد و یک محصول (صفحه وب) را تولید می کند.
یکی از کاربردهای بسیار رایج جاوا اسکریپت، تغییر پویا HTML و CSS برای به روزرسانی یک رابط کاربری، از طریق Document Object Model API است. توجه داشته باشید که کد موجود در اسناد وب شما معمولاً به ترتیبی که در صفحه ظاهر می شود بارگیری و اجرا می شود. اگر جاوا اسکریپت قبل از HTML و CSS که قرار است اصلاح شود، بارگیری و اجرا شود، ممکن است خطاهایی رخ دهد.
جاوا اسکریپت یکی از برنامه های است که برای چندین پلتفرم استفاده می شود و حتی می تواند یک برنامه کمکی درون ساخت و یا توسعه در تمام مکان های وبسایت باشد.
اضافه کردن تعامل پذیری به وب سایت: اگر می خواهید وب سایتتان چیزی بیشتر از یک صفحه ثابت متنی باشد و به دنبال پویایی و تعامل بیشتر هستید باید از جاوا اسکریپت استفاده کنید.
توسعه برنامه های موبایل: جاوا اسکریپت فقط برای توسعه وب سایت ها نیست. در ساخت برنامه های موبایل و تبلت نیز به کار می رود.
ساخت بازی های مبتنی بر مرورگر وب: آیا تا به حال به طور مستقیم روی مرورگر وب بازی کرده اید؟ جاوا اسکریپت به تحقق این مورد نیز کمک کرده است.
توسعه بک اند وب: درسته، جاوا اسکریپت بیشتر در قسمت فرانت اند یا سمت کاربر استفاده می شود اما این زبان اسکریپتی همه کاره و متنوع است و می تواند در زیرساخت های بک اند یا سمت سرور نیز استفاده شود.
ساخت برنامه: امروزه مهارت های واقعیت مجازی یا VR بسیار مورد تقاضا هستند. با JS Framework می توانید واقعیت مجازی را توسعه دهید. با کمک React VR نیز می توانید یک برنامه وب مبتنی بر واقعیت مجازی ایجاد کنید.
یادگیری ماشین: Tensorflowیک کتابخانه یادگیری ماشین است که برای توسعه برنامه های یادگیری ماشین استفاده میشود. با Tensorflow.js (JS Framework) می توانید یادگیری ماشین را با جاوا اسکریپت انجام دهید. به همین دلیل جاوا اسکریپت در زمینه یادگیری ماشین و هوش مصنوعی نیز محبوب شده است.
اگر شما میخواهید که در زمینه توسعه وب کار کنید به هیچ عنوان نمی توانید از یادگیری جاوا اسکریپت بگذرید و حتی اگر در زمینه یادگیری نرم افزار هستید.
برای این که زبان های مانند: جاوا ، C++ و ... نیاز به یک زبان مترجم دارند شما باید به هر صورت جاوا اسکریپت را یاد بگیرید.
1- جاوا اسکریپت محبوب ترین زبان برنامه نویسی در جهان است و به همین دلیل یک انتخاب بسیار خوب برای برنامه نویسان می باشد. جاوا اسکریپت با استفاده از چارچوب های مختلف خود مانند jQuery، Node.JS و … به شما کمک می کند تا در هر دو سمت فرانت اند و بک اند، نرم افزارهای فوق العاده ای توسعه دهید.
2- جاوا اسکریپت همه جا هست و تقریبا روی هر مرورگری نصب می شود. بنابراین برای یادگیری آن نیاز به تنظیم و یا نصب محیط خاصی ندارید. کروم، فایرفاکس، سافاری و بسیاری از مرورگرهای دیگر از جاوا اسکریپت پشتیبانی می کنند.
3- جاوا اسکریپت امکان ساخت وب سایت های بسیار زیبا و سریع را فراهم می کند. می توانید ظاهر وب سایت خود را بهبود داده و بهترین تجربه کاربری گرافیکی را به کاربران ارائه خود ارائه دهید.
4- امروزه جاوا اسکریپت در توسعه برنامه های تلفن همراه، دسکتاپ و بازی ها نیز گسترش یافته است. در نتیجه فرصت های زیادی برای برنامه نویسان آن به وجود آورده است.
5- تقاضای زیاد برای جاوا اسکریپت، منجر به رشد فرصت های شغلی و افزایش میزان دستمزد شده است.
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند *
(0) پیام